E-mail

NedICT is in het bezit van een SSL-certificaat welke gecontroleerd is door Comodo. Je kan je mail hierdoor lezen via een beveiligde verbinding (let op het slotje).

E-mail online lezen

Via webmail kun je je mail overal ter wereld online lezen.

Hoewel dit niet is aan te raden, kun je ook je eigen domeinnaam gebruiken om de webmail te bereiken. Dit kan zowel beveiligd als onbeveiligd. De beveiliging wordt bereikt via een zelf ondertekend (self signed) certificaat.

  • Stel je domeinnaam is 'domeinnaam.nl'. Ga dan naar https://domeinnaam.nl/webmail. Je browser zal dan een waarschuwing geven dat het certificaat onbekend is en je moet een aantal keer klikken om de mail te kunnen bekijken. (Bij Firefox is vervolgens het slotje grijs, bij Google Chrome blijft er een rode streep door https:// staan en IE11 geeft een rode adresbalk.)
  • Tenslotte kan je ook via http://domeinnaam.nl/webmail (dus zonder de 's' in 'https') je e-mail lezen. Dit wordt dan via een onbeveiligde verbinding gedaan. Het is dan relatief makkelijk om gegevens te onderscheppen door derden.

Wachtwoord wijzigen

Om je e-mailwachtwoord te wijzigen, doe je het volgende:

Servergegevens voor e-mailprogramma's

Om je mail in een (offline) mailprogramma, zoals MS Outlook, Windows (Live) Mail, Mozilla Thunderbird, Apple Mail of GMail, te lezen, kun je de volgende gegevens gebruiken.
 

Gebruikersnaam je e-mailadres
Wachtwoord het bijbehorende wachtwoord
Servertype IMAP POP SMTP
Server mail.nedict.nl
SSL ingeschakeld ja
Poort 993 995 587 (of 465)
Authenticatie n.v.t. ja

Bij POP (of POP3) wordt alle e-mail op de computer van de gebruiker geplaatst en de server leeggehaald. Bij IMAP blijven de e-mails op de server staan en kunnen deze met meerdere computers en/of personen bekeken worden. Alle offline mailprogramma's kunnen beide protocollen gebruiken. Het grote voordeel van IMAP is dat deze op meerdere apparaten (computer, telefoon, tablet, enz.) gelezen kan worden. Nadeel is de beperkte schijfruimte op de server; als de schrijfruimte vol is, kan er geen mail meer ontvangen worden.